Мразя ги, защото гуляят с данъците ми!

. събота, 10 юли 2010 г.
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

Повози ме неотдавна в колата си един, ама мнооо-го голям началник. Засече го някакъв, ама много обикновен човечец. Началникът мъдро рече - "Брей, много озлобени са станали българите".

Е, тогава яхнах метлата. И му казах: "Не, началник, хората не са озлобени, а вие ги правите такива. С всичките ви тъпи закони, които гласувате, с всичките ви още по-тъпи разпоредби, за да спазваме законите ви, вие наистина непрестанно доказвате, че мислите само за себе си, а не и за хората".

Спомняте ли си например как преди 3-4 години тогавашните, уж "социално мислещи", управници внезапно решиха, че трябва да си сменяме номерата на автомобилите? И спомняте ли си ужасяващите репортажи по телевизиите, които показваха как посред зима десетки хиляди души спяха в колите си, за да си пазят реда пред КАТ.

А знаете ли защо беше всичко това? Съвсем не заради някакви "изисквания на ЕС", както се опитаха да ни излъжат. Просто им трябваха пари от рушвети. А най-лесно те се изкарват на гърба на обикновения гражданин.

Договаряш се срещу добра сума с частните застраховате-ли, че без "гражданска отговорност" вместо смяна на номерата ще има сериозни глоби. И близо 2 млн. българи, без разлика на пол, възраст, имотно състояние и т.н. хукват по опашки, за да дадат парите си първо на "честните частници", а после и на държавата.

Е, как да не се озлобиш след този откровен държавен рекет спрямо беззащитния гражданин?

А спомняте ли си преди месеци не по-малко ужасяващите опашки за смяна на личните документи? На всеки трезво-мислещ човек предварително му бяха ясни две неща.

Първо, че след като са издадени през 2000 година, а валидността им е 10 години, значи през 2010-а милиони българи ще се окажат с невалидни документи. И второ, че държавата няма да е в състояние да поеме и осъществи подмяната им без поредните изтезаващи опашки.

Просто защото някой чиновник взел рушвета от фирмата, която трябва да я направи, друг чиновник, вероятно също срещу рушвет, не се заинтересувал докъде е стигнала работата, но трети отсякъл: "Айде, българи, бегом на поредната опашка!".

И за пореден път българинът тича да виси с часове, за да му вземат парите. Но и съвсем естествено се озлобява още повече.

А грандиозните стълпотворения на "фирмаджии" миналата седмица пред Агенцията по вписванията? И пак - поради абсолютно чиновническо недомислие и скудоумие.

Първо, защото всичко това, за което трябва да висиш на огромна опашка пред агенцията, вече си го декларирал пред НАП. И най-лесното е тези две служби да си обменят информацията по електронен път. Ама не, друго си е да накараш българинът отново да се реди на опашка - така той за пореден път ще усети "силата на държавата".

И второ, защото у нас управниците не спират да следват принципа "срокът беше вчера".

А чиновниците до последния момент се мотаят и после цялата неразбория с "вчерашния срок" се стоварва отново на главата на редовия гражданин.

Е, как наистина да не се озлобиш?

Тия дни пък научих за нова "гениална" идея на Негово величество Чиновника-освен към държавата, да плащаме и още данъци към общините, в които живеем. И с невъоръжено око се вижда, че това не е нищо друго, освен отказ от "плоския данък", само че в по-витиевата форма.

Мисля си обаче и за друго. В последните години общините вдигнаха почти двойно данък сгради и такса смет. Мотивът им - вдигнали се били и цените на имотите (за боклука тъй и не разбрах защо е поскъпнал).

Е, добре, ама от 1 година цените на имотите падат. Защо тогава не падат и данъците върху тях?

И още нещо - а къде всъщност ни отиваха досега парите от общинските данъци, че да плащаме и нови? Мигар има квартал, район, община без огромни ями по улиците? Мигар има една поддържана, а не несъсипана квартална градинка или детска площадка? Мигар общината си е мръднала пръста, за да облекчи задръстванията по улиците си?

Не, общината предпочита да краде от тротоарите за пешеходците, за да ги прави "сини зони". И да обявява за такива дори и тесни улички, по които с труд се разминават две коли..

Ами добре, ако сутрин тръгнеш на работа, минеш през всички дупки по улицата, натресеш се в задръстването, закъсняваш, но в същото време, вместо да облекчават движението, полицаите те дебнат за колан (сякаш с 5 км в час можеш да се претрепеш) и мобилен телефон (че да не можеш да предупредиш шефа си защо закъсняваш), как наистина да не се озлобиш?

Та опитах се да обясня на много големия началник, че по всички тези причини не ние, обикновените граждани, сме озлобени, а че те, управниците, правят всичко възможно, за да ни озлобяват ежедневно.

Май не ме разбра. Усетих го дори и по това, че като слязох от колата, шофьорът на началника пусна сирената. С което май искаше да каже: "Пази се, простий българино, минава Началника".

И се озлобих...